Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 20:45 - Евро рома ли
Автор: thunderbg Категория: Политика   
Прочетен: 10596 Коментари: 28 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напоследък се опитвам да се дистанцирам от политическите теми. От доста време не съм намесвал политиката в постовете си и исках да остане така. Този пост обаче ме провокира да заговоря за международна политика, политиката на други държави спрямо ромите и тяхната интеграция в модерните общества на Европа. Личното ми мнение няма да го намесвам, но и то не е по-различно от това, което ще опиша. Ще разкажа как решават проблема с интеграцията на ромите общества далеч по-развити и доказано по-демократични от българското, където на ромите и тяхното присъствие се гледа, като на проблем, а не ощетени и дискриминирани същества.

Швеция:
Не са решили напълно проблема и до ден днешен доколкото знам. Но забраниха просията със закон и всичките гноясали рани и всякакви подобни просешки атрибути изчезнаха. Закона принуждава безделниците и празноскитащите да напуснат страната в четириседмичен срок.
Резултата е, че голяма част напуснаха държавата, а оставащите се превърнаха в улични музиканти и всякакви други артисти.

Норвегия:
Преди приемането на шведският закон при тях това не е съществувало като проблем. Или поне не и в този мащаб. След приемането му голяма част от просяците са напуснали Швеция по посока Норвегия и Финландия.
Норвежците са стигнали до най-малко демократичното решение, но сякаш най-ефективното. Те просто подготвят закон забраняващ изрично просията под каквато и да е форма.

Финландия обаче е далеч по-демократично и предложението да бъде въведен подобен закон е срещнало протестите на тяхната опозиция. Резултата е, че там призовават масово гражданите да не дават милостиня на циганите, за да напуснат сами и доброволно държавата им.

Австрия не ги гони. Но водещи австрийски политици заявиха единодушно, че ромите са гости на държавата и като такива са длъжни да спазват много по-стриктно законите отколкото нейните граждани. Също така добавиха, че в случай на престъпление от страна на роми ще бъдат приети решения, които ще задължават съответните органи да действат с максималната строгост на закона без да се съобразяват от типичните ромски правови оръжия, като дискриминация.

България - ами то тука всички си знаем какво е. Политиците мълчат, полицията очевидно се скатава, за да не метнат и по тях някой камък, циганите превземат блокове и квартали, за да живеят и да ги превръщат в сметища, а в същото време не плащат за ползването на ток, вода, такси смет (при тях трябва да са с някакви завишения май) и всякакви други данъци. А и каруците уж бяха забранени за ползване в централните части от градовете, но почти всяка седмица виждам в района на площад Славейков (живея в този район) каруца, която ми осмърдява улицата.
Не мога да пропусна да спомена убийствата. Те са причината да го пиша този пост. Преди няколко години професор и университетски преподавател беше пребит от смърт в София. Преди броени дни - младо момче (само с няколко години по-млад от мен) беше убит брутално с камъни, тояги и брадви пред полицейски патрули.

Навремето във вестниците и списанията на страниците за забавление имаше едни картинки. На пръв поглед еднакви, но криеха по някоя и друга разлика (най-често 10) помежду си. А дали автора на горепосоченият пост ще може да открие разликите между Швеция, Норвегия, Финландия и Австрия с разликите в България? Или ще продължи да защитава своята криворазбрана демокрация и ромска интеграция.
Не ме разбирайте погрешно - вашето мнение е важно. Но публичното ви отказване да протестирате срещу циганското беззаконие означава единствено, че не сте против него. Или обвинявате всички българи на площада в нацизъм, национализъм и т.н., защото хората са се събрали там, за да покажат, че не искат повече цигански произвол в собствените си домове, а не приканват към геноцид.

ПП: Заглавието е породено от слушането ми на безумна представителка на Евро рома в предаването на Дарик радио "Челюсти" днес. Също така още тогава се опитах да се свържа със студиото, за да попитам защо само в източна Европа се опитваме да интегрираме ромите, докато в западна се опитват да се отърват от тях, но нямах успех. Съответно постигна ми представлява своебразен отговор и на позицията на тази представителка (не й запомних името) на организацията.



Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ти си урод бе МАНГАЛ! А какво ще кажеш ...
08.07.2010 22:38
Ти си урод бе МАНГАЛ! А какво ще кажеш за българското Гуантанамо?! Мишка!
цитирай
2. thunderbg - @1
08.07.2010 22:50
Че какво да кажа. Той един колега-блогър (май Йордан Матеев) добре го е казал - Бойко Борисов, ако беше жена все бременен щеше да си ходи, защото не умее да казва не
цитирай
3. анонимен - Евро рома ли
08.07.2010 23:06
Ако управляващите не започнат операция "Респект",касаеща точно циганите,ще загубят властта.Не кризата,а циганите ще ги затрият.На тези хора се дадоха достатъчно възможности да се учат,да работят,но те не желаят,оправдавайки се със своята "различност" и традиции.Стига бонуси!Полицията да ги насмете,ама здраво и да ги държи изкъсо.А ако се страхуват,полицаите да напуснат.Така ми дотегнаха циганите,че ми иде да си обръсна главата....
цитирай
4. thunderbg - @към всички анонимници, които
08.07.2010 23:26
си позволяват да държат тон, сметка и т.н.
Смятам да последвам австрийският пример спрямо блога си. Не сте добре дошли тука, ако ще нарушавате правилата на доброто поведение и добрият език и ще бъдете трити. В краен случай мога да спра анонимните коментари, но все пак не искам да прибягвам до такъв вариант.
цитирай
5. анонимен - Напълно подкрепям автора и го поздравявам за статията
09.07.2010 00:51
Напълно подкрепям автора и го поздравявам за статията. Всъщност, циганския проблем отдавна съществува в България и то от времето на комуризЪма и социализЪма. Тогава комунягите приложиха стриктно опита на наша матушка СССР - Сталин - "бащата на народите". Тогава комунистите смазаха мнозинството, въстанието на което можеше да ги помете. А за да хвърлят прах в очите на световната общественост, започнаха да парадират какви големи права дават на хората... от малцинствата. От тогава циганите са със самочувствие и съзнание за безнаказаност.
И проблемът е, понеже явно ни управляват хора от същия тип, както преди 1989 г., по инерция толерирането на малцинствата продължава успоредно с потискането на мнозинството - Българите.
Едно е ясно: че народ, който не извоюва свободата и справелдливото отношение към себе си е обречен на изчезване.
Българите трябва да се преборят за законността, справедливостта и адекватността на законите и на тяхното прилагане спрямо циганите и цялата цигания в държавата.
В момената такава липсва.
Ако можете, преборете се. Длъжни сте. За себе си. За дедите си. И за децата си.
Дължите го на всички вас, на всички тях.
И средствата за постигане на тази цел не могат да бъдат ограничавани. Ако трябва да се стига и до вълнения и до употреба на сила...
Щото отдавна е ясно, властта разбира само от силови средства.
Я как немее пред бруталността на Турция? Как мълчи като пу.ка пред нахалството на ДПС и прочие турски функционери? Как подвива опашка пред наглостта на Русия? И как скимти пред натиск от САЩ и Европа? А как пък търпи цигански силови вълнения?
Докато Българите не започнат да употребяват сила за постигане на свободата, справелдливостта и законността спрямо себе си, все така ще бъде.
цитирай
6. анонимен - lengele mulengele
09.07.2010 05:02
Poradi chto se sramim da se narecha bolgarin li?Zashtoto
vsue svejdam oshte glava i ne zapochvam da trebya gnusotiyata ciganska predi tya da e iztrebila naslednicite Asparuhovi
цитирай
7. анонимен - няма "роми" - има ЦИГАНИ
09.07.2010 08:36
Прекрасна статия! Възможно ли е да получи достъп до български вестник? Бих препоръчала още едно нещо - след като ЦИГАНИТЕ от 10 века живеят в Европа и не са се цивилизовали, да престане да се спекулира с думата интегриране. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРА етнос не желаещ да живее по законите на държавата където се е самонанесъл. От тук следва, че всякакви оплаквания за геноцид по условие са БЕЗСМИСЛЕНИ. ... И друго - много ме дразни измишльотината "ром" - за 10 вековно пребиваване в Европа, как нито един писател или учен / тъпи ли са били?/ не е употребил в своите трудове или произведения други думи освен : джипси / дори сега във филма "Беднякът милионер" се употребява джипси, не "ром" - ха-ха/, цыган или циганин. "Евророма" / трябва да се нарича "Евроцигания"/ е много богата организация. Мисля, че трябва да се пращат на нея сметките за здравно осигуряване, детски, болнични и всякакви други дългове на циганите. Така ще е реално полезна за благаденствието им. А не да е само на думи, чиято цел е да ги носим на гръб.
цитирай
8. анонимен - Политиците имат интерес от циганите и циганията
09.07.2010 08:51
Проблемът не е само в гражданската позиция на обществото. У нас циганите преднамерено са ухажвани, особено от партиите от бившата тройна коалиция. Именно ДПС е и "гарантът им да не плащат ток, вода и т.н.
Вчера за пръв път се чуха разумни думи - полицаите, позволили убийството, да отидат на съд. Тези хора получават заплати от нашите данъци, но се държат като селски тарикати. Ако циганите бъдат принудени да спазват дори съществуващите закони, пак ще е една добра първа стъпка.
Не разбрах само защо авторът в началото на статията говореше за "роми", а в края - за "цигани". Внасям уточнение - ромът е вид напитка и мирише приятно. Циганинът е представител на определено етническо малцинство и обикновено мирише недотам приятно. Не съм чул ромът да излезе от барчето и да отиде да нереже жиците в квартала. Хайде да не се правим на американци и да наричаме нещата с истинските им имена, иначе ското ще имаме "индобългари", аналог на "афроамериканци".
А че циганите са паразите може да отрича само Евророма, но пък там хората за това получават заплата. Разбираемо е.
Но преди да "атакуваме" циганите, трябва да започнем с техните символи - Азис, Софи Маринова, Цар Киро и т.н. И тук изведнъж се оказва, че във вкусовете си много българи са по-цигани от оригиналните.
Хайде, колко от вас са готови напълно да бойкотират всичко циганско?(От мен да мине, без Кустурица, макар че в неговите филми няма много цигани, които убиват нецигани или ги изнасилват и крадат. Но хайде, все пак той е малко "от махалата", простено му е.)
цитирай
9. анонимен - П.С.
09.07.2010 09:00
Впрочем, аз самият имам много статии в блога си за циганите и циганията, но те са издържани по-скоро в стил хумор. Ако собственикът на блога разреши, ето линкове:
http://timurcommandos.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html
http://timurcommandos.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
http://timurcommandos.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html
http://timurcommandos.blogspot.com/2009/09/1.html
http://timurcommandos.blogspot.com/2009/09/2.html
Поздрави на всички!
цитирай
10. thunderbg - @8
09.07.2010 10:24
Без значение дали казвам ром или циганин - имам предвид едно и също. Интересното е, че даже представителката на организацията, която споменавам също ги нарече цигани и освен това не възрази да бъдат наричани така.

Мен друг един въпрос ме вълнува, който обаче не намери място в постинга, защото стоеше по-встрани от него - защо при убийство извършено от над 50 души има 1 арестуван? Не е ли всеки нанесъл удар по това момче пряк негов убиец, съучастник и съмишленик на човека нанесъл фаталният удар?
цитирай
11. анонимен - и като изгоним циганините
09.07.2010 10:32
кой ще избира депутатите ни?
А колкото до онзи протест, аз също не го подкрепям, и то не заради цигани, българи или роми, а защото всички реват за някой който е отишъл да се БИЕ и явно си е намерил това, което е готвел за някой "мангал"...
цитирай
12. thunderbg - @11
09.07.2010 10:36
А трябва да го подкрепиш. Защото протеста е против циганското беззаконие, а не повод да пребием няколко циганина. Това, че има отделни индивиди, които са отишли да търсят скандал и сбиване с цигани не значи, че всеки присъстващ на протеста е там с тази цел.
цитирай
13. анонимен - Решение на циганския въпрос
09.07.2010 10:45
В Българското общество е натрупано страхотно напрежение, заради циганския въпрос. На всички ни е писнало от тях. единствено политиците не смеят да се захванат с проблема, за да не загубят властта. Но смятам че поредното убийство на българко момче от цигани може да запали искрата и да отприщи недоволството ни като река, която помита всичко по пътя си. Затова са ни необходими смели политически решения веднага!
Иначе ако не се вземат мерки следващият път може да се стигне до линч. Какво да прави бедният българин изоставен от държавата ? Какво му остава освен да грабва пушката и брадвата. А положението може да се изпусне и да е стигне до гражданска война като в Киргизстан!
цитирай
14. анонимен - за това ли бил протеста?
09.07.2010 10:55
thunderbg написа:
А трябва да го подкрепиш. Защото протеста е против циганското беззаконие, а не повод да пребием няколко циганина. Това, че има отделни индивиди, които са отишли да търсят скандал и сбиване с цигани не значи, че всеки присъстващ на протеста е там с тази цел.


а аз все си мислех че протеста е защото едно българче отишло да се бие в циганската мах'ла и циганите там го претрепали с камъни...поне така каза брат му в "Челюсти"...а това че други се опитват да "яхнат вълната" никак не променя основната цел на занятието....
цитирай
15. thunderbg - @14
09.07.2010 10:59
Можеш да го наречеш както искаш - това ще е твоята гледна точка. Аз протестирам срещу масовото беззаконие и безнаказаност на циганите и смятам, че повечето хора протестират по същата причина. А и през цялото време брат му твърдеше, че Боби е отишъл, защото приятелят му се е притеснявал да е сам срещу всичките тези цигани. Което както показва случилото се не е било безпричинно опасение.
цитирай
16. amsterdamage - А трябва да го подкрепиш. Защото ...
09.07.2010 11:04
анонимен написа:
thunderbg написа:
А трябва да го подкрепиш. Защото протеста е против циганското беззаконие, а не повод да пребием няколко циганина. Това, че има отделни индивиди, които са отишли да търсят скандал и сбиване с цигани не значи, че всеки присъстващ на протеста е там с тази цел.


а аз все си мислех че протеста е защото едно българче отишло да се бие в циганската мах'ла и циганите там го претрепали с камъни...поне така каза брат му в "Челюсти"...а това че други се опитват да "яхнат вълната" никак не променя основната цел на занятието....


Аз, приятелю, живея в Красна поляна, между 2 махали, единствените моменти, в които не сме имали проблеми беше когато вечерно време се правеха набези. Не в махалите, а там където грабеха повече. Пробвай 1-2 вечери на пазара на Красна около денонощните и да видим за какво трябва да се протестира.
Не искам да профанизирам темата - лека му пръст на пича...
цитирай
17. анонимен - Браво на автора
09.07.2010 12:00
Напълно съм съгласна със автора на постинга. До кога ще отглеждаме мързеливци за да ни крадат? Дайте си сметка само: плащаме данък общ доход, от който циганите взимат помощи; плащаме милостиня, плащаме по кръстовищата за да ни замажат стъклата на колите; търпим да ни крадат ауспусите на колите, всичко що е от метал по общите помещения на блоковете и освен това търпим наглостта им да ни нападат по улиците.
Дали няма да се отрази на цената на билетчето за транспорт, ако те пътуват с билет, на цената на тока и водата, ако те си ги плащат?
Колко пъти плащаме за ОТГЛЕЖДАНЕТО им, НЯКОЙ ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА?
Освен това от парите на данъкоплатците им се плаща за да гласуват за определена партия. Докога?
Мисля, че най-добре ще е да бъдат принудени да работят. Има толкова мнаго пустеещи земи, от София до Сливен, например. Да им се връчи по един инструмент и да започват да изкарват с труд парите, които са им необходими и да пращат децата си на училище, за да не са неграмотни. От неграмотници видяхме какво става - 13 - 14 годишни деца, които вече имат по две деца. Тези последно родени, как мислите, дали няма също да ги отглеждаме ние, данъкоплатците?
цитирай
18. liliyanaandreeva - България на три морета!...
09.07.2010 12:09

МОЛБА ОТ СЪРЦЕ И ОТ ДУША

Мили Боже, занапред -
друг път като правиш свет -
ще ти дам един съвет:
помисли си по- напред!
И…не прави човеци
от таквиз шебеци!
Имам още просба
за вселенската ти гозба:
недей да правиш “спирки”
от таквиз вампирки!
И…накрай ще те помоля-
нека бъде твойта воля,
ала не прави моряци
от таквиз простаци!

България - на три мещарета :
Столипиново,Суходол и Факултета,
без да става дума за кучето,
Йосиф,Гьоринг и за Дучето...

цитирай
19. анонимен - Сопред мен
09.07.2010 12:10
ромската интерграция тече със страшна сила. До няколко години... ще ни интегрират.
За съжаление е черен, но не и хумор :(
А иначе, поздрави за позицията!
цитирай
20. анонимен - Има ДДС и акцизи, също и мито, тези ...
09.07.2010 13:43
Има ДДС и акцизи, също и мито, тези данъци се плащат от всички, а данък общ доход плаща всеки който има трудов договор и заплата. Българките и те забременяват на 12 и 13 години, но родителите им крият това - и правят аборт.
цитирай
21. анонимен - Никой не плаща тока на циганите, ...
09.07.2010 13:47
Никой не плаща тока на циганите, токът е частен, на частни фирми. Хайде бягайте да протестирате пред електро дружествата.
цитирай
22. panazea - Артисти - да ! Просяци - не!
09.07.2010 14:29
Има разлика!
цитирай
23. анонимен - Къде са тези пустеещи земи, за да ги ...
09.07.2010 14:31
Къде са тези пустеещи земи, за да ги взема?? Къде? Те изораха пътищата дори. Ако имаше пустеещи земи, ние българите щяхме да ги вземем. Но освен земя, тя трябва да е поливна, да е поне 50 декара на семейство, и 20хиляди да се вложат, рискуват, за техника и други разходи, и голям късмет, защото всичко е професионализъм, опит..... ...
цитирай
24. pontis - в Австрия ромите може да са гости, но
09.07.2010 16:44
в България са избиратели. На национални и особено на местни избори. Ценен ресурс.
цитирай
25. thunderbg - Ами ние сме си виновни
09.07.2010 18:37
че сме позволили да се превърнат в избиратели. И продължаваме да им позволяваме да се превръщат в мнозинство, докато българите се превръщаме в малцинство в собствената си държава.
Но докато не направят тяхна си, ромска партия мисля, че няма да осъзнаем какво се случва около нас...
цитирай
26. thunderbg - Аз вече го писах
09.07.2010 18:42
в коментарите на поста, който ме провокира да пиша, но и тук ще го напиша.
Ботев го е казал най-добре 1873 г. (не съм сигурен за датата, моля не задълбавайте, ако е грешна):

В механата

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

Да забравя край свой роден,
бащина си мила стряха
и тез, що в мен дух свободен,
дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, -
тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин, -

грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро тоя не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия!
На душа ми да олекне,
чувства трезви да убия,
ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, ддраго,
а вий... вий сте идиоти!

Ще ми се да кажа, че всяка прилика с действителни лица и събития е случайна, но не е така. Защото сега ние пием и пеем и искаме да излезем в Балкана, но след два-три дена ще изтрезнеем и всичко ще продължи по старому. И думите, че държава, която не помни историята си е осъдена да я повтори ще се сбъдват още много пъти.
цитирай
27. анонимен - ЗАЩО СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ------БЪЛГАРИЯ ,НЕ Е "ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА"
09.07.2010 18:47
ПОЛИЦИЯТА ,НЕ БИВА ДА СЕ МЕСИ !!!!!!!!!
БЪЛГАРИЯ--НЕ Е "ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА", КАТО......АМЕРИКА ,НАПРИМЕР!!!!!
цитирай
28. highvoltage - Брависимо за автора
14.07.2010 13:09
Циганите незнаейки за какво говорят често ни дават за пример Европа и как бил решен проблема с ромите там. И той вярно е решен много добре. Не е лошо да "приложим тези добри практики" /както обичат да се изказват от ДПС/. За съжаление не е възможно да ги обявим за гости на държавата, както в Австрия, но виж Швеция се справя добре. :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 571373
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!