Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 13:44 - Отново за новините...
Автор: thunderbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
2



"Застреляха показно Боби Цанков." От вчера насам всеки го е чул това. Аз обаче на друго се чудя. Защо една медия като публикува някаква информация или предположение по случая всички други в рамките на час го копират това? И на друго се чудя. Защо всяка медия повтаря публикуваната вече информация под същото заглавие през няколко часа. Все пак, който се интересува дали има актуална информация няма да отвори старото заглавие в медията, а ще се оглежда за ново такова.
Най-големият проблем е, че имам лични контакти във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ и знам какво се случва там. С много подробности. Например факта, че голяма част от кандидатстудентите са ги пуснали на милост на изпита по български език. И на журналистическият вместо да се проверява дали знаят дадената тема се проверява правопис.
Интересен е и друг въпрос. Как е възможно на студенти в 4-ти курс като им се препоръча някой новинарски сайт те да отговорят на преподавателя, че "не може да ги задължи да използват интернет". Аз това не мога да го коментирам. Не знам как и не искам. Защото е абсурдно.
Най-лошото е, че бисерите, на които се смеем всяка година покрай кандидатстудентски изпити, сесии и матури са истински. И наистина някой ученик е написал, че "Героите на Елин Пелиновото село намирали утеха попийвайки си в кръчмата, побийвайки си жените и в други сиромашки радости". Или "монахът предложил на баба Илийца да пренощува в манастира, но тя си мислела за младия юнак, който я чакал в храстите и отказала".
По-лошо става, когато журналистът въпреки, че като ученик и студент е писал подобни глупости го наемат. И стане репортер или водещ. И тогава не само отделни хора, а всички ставаме свидетели на простотията му. Защото един човек, веднъж сгафил по подобен начин, ако не са му направени съответните забележки навреме няма да стане по-добър просто с минаването на времето. Всъщност много често става по-зле.
Всъщност в случая проблема идва от друго. В една онлайн медия, хората искат да бъдат четени, слушани или гледани. И поради това се стараят по-често да публикуват новини. Въпреки, че в един момент почват да се повтарят. С други медии имам предвид. Това е едната страна на проблема. Втората е, че масово вече медиите нямат редактори. Истински редактор. Редактиращ. Не само на думи. И това си личи по огромното количество правописни и всякакви други грешки. Със сигурност нямаше да ги има или щяха да са значително по-малко, ако медиите имаха редактори. Но както преди време сподели един от шефовете на "Труд": "Аз не мога да си позволя да наема 3-4 редактора, които са по-неграмотни от журналистите, които им предават статиите си". Човека е опитал. Понеже го познавам лично, знам историята. Беше наел двама редактори. Завършили наскоро студенти с препоръки от преподавателите и университете си. И ги уволни след месец изпитателен срок. Защото "Трябваше или да ги уволня или да ги изпратя отново в класовете от 4-ти до 12-ти."


Тагове:   новини,   изпит,   Бисер,   абсурд,   медии,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 571690
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!