Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2010 22:44 - Накратко, 10.01.24
Автор: thunderbg Категория: Забавление   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
1



В днешното накратко фокуса на деня няма да е върху новина - просто днес не откривам такава. Поради тази причина ще я изфабрикувам сам. Преди няколко дена познат сподели този линк в социална мрежа. И от тогава ме е обзело любопитство какво общо имат "Тайните на овощаря и градинаря" с Гандалф, който е нарисуван на корицата на този бестселър, блокбъстър и каквото още ви хрумне.
В коментарите към този линк на моя приятел стигнахме до какви ли не изводи. Аз лично държа на тезата, че Гандалф е пенсиониран IT магьосник, който следва мечтата на всяко пенсионирано IT - да отиде на село и да се занимава с фермерство (истинско такова на мястото на Farmville). Други коментатори изказаха разочарование от факта, че героя на корицата не е овчар, а очевидно земеделец. Стигна се и до предложение да бъде преименуван. От Гандалф Сивия или Гандалф Белия на Гандалф Зеления.
Прочутият герой-маг на Толкин оживява от корицата на тази книга за градинарство с много неясна цел според мен. Честно казано единствената асоциация между "растиеновъдството", за което става дума в описанието на книгата, и Гандалф е брадата на втория. Наистина не откривам друга връзка.
Всъщност има и още варианти - Симеон Дочев, автор на книгата да е превъплъщение на Саурон, но тогава изтипосването на корицата на най-големият му враг става още по-необяснимо. Освен, ако този наръчник за градинарство не е някакъв таен наръчник за орки.
Любопитно ми е какво представляват вредителите, за които става дума в тази книга, в градината на Гандалф. Дали ще са балрози, тролове, орки, назгули или някаква друга сауронска паплач - не е ясно, докато не си я купим. Загатването, че ще намерим отговор на въпроси като "Как да се отървем от трол, който иска да ни изяде?" или "Спецификации на борбата с орките във Вашата градина" е доста хитър рекламно-продажбен трик.
Нима любимият на поколения деца герой е алкохолик? Нима нарушава законите, като прави вино и ракия без акциз? Всички тези и много други отговори ще намерите в книгата. Като си я купите за 4.60 лв.

Всъщност с този ми пост искам да попитам, какво точно се е изродило в родното ни книгоиздаване. Преди няколко години гледах заглавия на детски книжки разпространявани в магазин от веригата на Фантастико и включваха видоизменените персонажи на Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Зайо Байо и Баба Меца на Манекенката Лисанка, Вълчанко футболист, Глиганът полицай и Мишлето състезател. Вярно е, че това са актуалните "професии" ама все пак не ми изглежда редно.


Тагове:   мишле,   Накратко,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 566021
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!