Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 11:17 - Как МВР възроди киното?
Автор: thunderbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1199 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 15.04.2010 12:34


Статия от Иво Сиромахов. Няма лично моя авторска мисъл, но си струва да бъде споделено.

Една от безспорните заслуги на новата власт е, че даде мощен тласък на увяхналото българско кино. И този тласък дойде не от Министерството на културата, а от МВР. Всеки ден там се произвеждат високобюджетни екшъни– „Операция Наглите”, „Октопод”, „Факирите”, „Силоваци”. Тези заглавия са потенциални блокбастъри и не знам защо се излъчват само по телевизията. Сигурен съм, че ако ги пуснат по кината, ще бият по приходи „Аватар”.

Като професионален сценарист аз бих искал да науча кой е авторът на тези гръмки заглавия? Кой е творецът с пагон, който стои зад тези забележителни хрумвания? Едва ли обаче ще разберем, защото работата на службите е секретна и не е здравословно човек да си пъха носа там. Все пак в полицейското филмопроизводство се усещат заимствания от световното кино.

Заглавието „Операция Наглите” е плаха препратка към шедьовъра на Брайън де Палма „Недосегаемите”. В американския филм обаче имаше хепиенд, а нашият започва да се точи като турски сериал и никой не знае какъв ще е финалът му. Заглавието „Октопод” пък си е директна кражба от името на прочутия италиански сериал. Не е прилично точно полицията да краде интелектуална собственост от италианците. Нашите автори можеха да проявят повече въображение и да кръстят акцията си на някое друго морско хайванче – калмар, мида, цаца, паламуд.

След като прокуратурата повдигна обвинения срещу Емилия Масларова, започнаха снимките на романтичната драма „Операция Кифла”. Заглавието е препратка към времената, когато Масларова беше социален министър и раздаваше на учениците кифли в голямото междучасие. Този филм обаче ще е тъжен. За някои.

Още преди да дойде на власт Бойко Борисов се заканваше, че ще разследва имотите на Ахмед Доган. Засега обаче този проект изглежда е замразен. Оттук насетне вариантите са два: или изобщо няма да има такъв филм, или ще гледаме веселата комедия „Разгромът на барбекюто”, в която тежко въоръжени спецчасти безмилостно събарят незаконното барбекю, изяждат току-що опечените кюфтета и по този начин побеждават злото. Финансовото министерство също се включва във филмопроизводството. Преди няколко дни се оказа, че пробойните в бюджета се дължат най-вече на попфолк-певиците, които трябвало да издават касови бележки за бакшишите. От този сюжет ще излезе вълнуващ мюзикъл със заглавие „Да одрусаме сливите”. Самият финансов министър Симеон Дянков също трябва да се включи с някоя ария, той е блестящо сопрано.

С нетърпение очаквам и митническия трилър „Шперплата, Фашиста и Шушумигата”. Това ще е филм с много обрати. Засега главните герои изглеждат лоши, но шефът на митниците твърди, че те всъщност са добрите. Излиза, че или всички са добри, или и шефът е от лошите. Това е много печеливш похват в драматургията – зрителите си мислят едно, героите друго, пък то се оказва трето. Накрая лошите (които всъщност са добри, но само те си го знаят) плесват с ръце и се прегръщат щастливи. И богати.

В парламента също има интересни сюжети. Неофициалната коалиция Борисов-Сидеров-Костов удивително напомня на уестърна „Добрият, лошият, злият”. Те си знаят кой кой е.

Но творбата, която със сигурност ще избие рибата, е сериалът „Просто Цецка – плевенския гюмюш”. В него се разказва историята на едно бедно провинциално момиче с добро сърце. Всички го лъжат, а то им вярва, горкото. Но съдбата е милостива и въпреки че го лъжат постоянно, момичето се издига до шеф на парламента. Ала въпреки туй то не се главозамайва, а си остава просто Цецка…

Прави впечатление, че новата власт неотклонно следва завета на Ленин „От всички изкуства за нас най-важно е киното”. Зрелищата са на ниво, има съспенс, публиката всеки ден изживява катарзис.

Не е далеч денят, когато българското правителство ще произвежда повече филми от Холивуд и с приходите ще можем ако не да построим цяла магистрала, то поне да закърпим дупките по сегашната.

Иво Сиромахов



Тагове:   операция,   МВР,   Наглите,   октопод,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Ооооооооооооо , добре дошъл!
15.04.2010 12:25
Кино ще гледаме?
:))
цитирай
2. thunderbg - Добре заварила
15.04.2010 12:34
ама аз все съм си тук - просто по-малко пишещ и (предимно) анонимно четящ :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 566223
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!