Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 16:10 - i*
Автор: thunderbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2454 Коментари: 2 Гласове:
1



От известно време наблюдавам i мания навсякъде около мен. iPod, iPhone, iMac и т.н. Снощи Стив Джобс представи официално пред света новото i - iPad. Гледайки представянето останах донякъде разочарован. Очаквах доста повече. Особено на фона на медийния шум, който се вдигна в последните два месеца край това устройство.
Устройството го сочеха като заместитен на нетбуковете - официалните наследници на ноутбуковете. Обаче няма как да им стъпи и на малкия пръст. Всъщност гледайки презентацията останах с впечатлението, че това е един потребителски интерфейс за търсене и преглеждане на информация, но нищо повече. За мое огромно съжаление няколко часа по-късно се оказах и напълно прав, когато открих в cnet поредното ревю на продукта. Ще се опитам да го преведа и обясня на разбираем български, допълвайки на места с мой думи:

Видео чат - за разлика от повечето нетбукове, които имат вградена видеокамера iPad няма такава. Иска ни се да имаше, за да можем да го ползваме като уникално средство за комуникация, но няма.

Флаш - докато Стив Джобс наричаше iPad най-доброто уеб усещане, което сме имали се оказа, че всъщност много голяма част от възможностите на уеба под формата на флаш липсва. Не е ясно дали ще могат да се ползват алтернативните Hulu или Netfix. Нетбуковете макар и бавни, когато се опитате да им пуснете уеб видео поне могат да го възпроизведат.

Програмиране - повечето хора да не са програмисти и даже да не се доближават до програмирането. Повечето нетбукове обаче работят с операционни системи като Windows 7, които позволяват модификации или програмиране за разлика от iPad.

Връзка с usb устройства - За разлика от повечето нетбукове iPad няма usb порт, което би ви ограничило във възможността да включите фотоапарата си, флаш паметта, мп3 плейър или каквото и да е друго външно устройство с възможност за директна връзка към компютър.

Запазване на повече от 64 GB данни - определено очаквахме повече обем за съхраненение на данни от iPad. Дори най-евтините нетбукове дават възможност за съхраняване на поне 160 GB информация.

Facebook - повечето приложения за тази социална мрежа са направени на флаш, който вече споменах, че не се поддържа. Съответно потребителите на iPad и Facebook ще трябва да чакат приложенията да се адаптират за iPad.

Смяна на батерия - съгласен съм, че iPad е доста тънък, атрактивен и впечатляващ. Батерията му обаче е вградена и при проблем няма как да бъде извадена или заменена. Нетбуковете не само могат да си сменят батерията - те могат и да си я ъпгрейднат.

Използване на CD/DVD мултимедия - на iPad може да се добавя софтуер единствено от популярния AppStore (което мен като пират силно ме разочарова). Нетбуковете също нямат вградени CD/DVD устройства, но поне можеш да ги свържеш чрез usb портовете им към такива.

Комфорт при писане - iPad разполага с виртуална клавиатура, с чиято помощ може да се превръща и в настолно устройство, но дори по време на самата презентация не беше наблегнато на удобството да се пише, защото то очевидно не беше комфортно.

Възможност за ъпгрейд - всеки нетбук може да бъде ъпгрейдван или ремонтиран чрез добавяне и смяна на компоненти, но iPad няма такива възможности. Затова, ако тръгнете да си го купувате имайте едно наум, че купен с 16 GB хард диск, той ще си остане с толкова голям хард диск и не подлежи на ъпгрейд.

Всъщност четейки отново и отново това и другите ревюта на продукта аз установявам, че моето PSP има по-големи технически възможности и отстъпва само в областта на дисплея - няма touch скрийн и не е толкова голям. И дори цената от 499 долара за най-евтиния вариант ми се струва висока при тези характеристики. И за пореден път не мога да си обясня тази мания по всичко i*.
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Според мен Господин Джобс и сие
29.01.2010 10:43
си го набиха дълбоко (без извинение) с АйПад-а.
Няма начин да се възприеме толкова бързо от юзърите МултиТъч (та дори и само Тъч) Скрийн технологията.
А с липсата на USB поне мен ме загубиха окончателно като клиент (не че се бях залетял да и купувам каквото и да е с "Ай" пред наименованието...
цитирай
2. thunderbg - Аз не случайно
29.01.2010 10:57
го сравнявам с PSP-то си в края. Защото се твърди, че някой от новите неща, които ще имат следващите модели са точно тъч скрийнове, които ще имат възможност да се експандват (на принципа на слайдърите). И тогава конзолата на Сони ще превъзхожда в пъти, което и да е i*.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 566031
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!