Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 16:40 - Латински сентенции, втора част
Автор: thunderbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
1



Вчера се опитах да обрисувам с латински сентенции някой събития от изминалата година. Не знам доколко успях, но се сетих за още няколко междувременно и реших и тях да ги споделя.
Отново за начало ще се обърна към Бойко с първия израз, който е "Vincere et victoria uti non idem est" и значи "Да побеждаваш и да се ползваш от победата не е едно и също нещо". Това са думи изречени от друг генерал - картагенски и са казани на Ханибал след победата му при Кана, от която той не се е възползвал. Дано, някой ден да успееш да ползваш победата си на изборите по предназначение, в полза на народа, защото "Ubi libertas cecidit, audet nemo loqui", което значи "Където е унищожена свободата, там никой не се осмелява да говори" няма да се окаже вярно.
Пак като за Бойко ми звучат думите "Stultum imperate reliquis, qui nescit sibi", които значат "Глупаво е да заповядваш на другите, ако не можеш да ръководиш себе си", както и въпросът на Хораций "Quid leges sine moribus vanae proficiunt?", означаващ "Каква полза могат да донесат само законите там, където няма нравственост?" И с това мисля, че мога да приключа темата за любимия ни министър-председател.
И понеже съм започнал с темите, с които се занимавах и вчера ще продължа със здравеопазването ни: "Нon quaerit aeger medicum eloquentem, sed sanantem", което в превод ще рече "Болният търси не красноречив лекар, а способен да го излекува". Също така се сетих и за "Medicus amicus et servus insanorum", което означава "Лекарят е приятел и слуга на болните", но тук очевидно важи само до определена възраст.
И понеже не се сещам за други теми от изминалата година, които да мога да асоциирам с някоя известна сентенция ще завърша с една мисъл на Цицерон, която се отнася по-скоро за мен и факта, че най-сетне започнах да блогвам "Epistola non erubiscit" , в превод означава "Писмото не се изчервява".



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 566109
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!