Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 11:10 - Апокалипсис сега
Автор: thunderbg Категория: Технологии   
Прочетен: 2325 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 07.02.2011 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От няколко години със страх и нетърпение очаквах един ден. Денят беше миналият четвъртък - 3-ти февруари 2011 г. Страх, защото не знаех какво ще се случи и нетърпение, защото съм човек и съответно любопитен (по нашенски - интернет пират).
Беше продаден последният свободен интернет адрес - IP. Който успял да се дореди - успял, другите да му мислят. Решение на проблема има - ще се премине от IPv4 към IPv6, но това е скъпа операция, която казано по нашенски ще отели вола на малките регионални/квартални доставчици, където все още ги има. Операцията е свързана с масова подмяна на мрежовото оборудване - рутъри, суичове и т.н., които поддържат IPv6. Съответно - много разходи и право пропорционално на разходите - намаляване на клиентите на мрежите с IPv4, което означава, че лека-полека по-малките доставчици ще фалират.
В българският вариант е още по-зле. Представете си какво ще се случи в по-малките градчета. Там като цяло няма чак толкова много компютри и алтернативите на хората ще останат скъпото БТК или предишният им бавен доставчик (може и да не е бил бавен, но и това ще стане постепенно след изчерпавнето на IPv4). Това е удар срещу интернета в България, който и Мухобойко, Цвъцко и целия НСБОП не могат да осъществят и след 100 години управление. А освен всичко друго си мисля, че гореизброените ще обвинят българските "пирати" за случилото се :)

Ако този постинг ви е харесал, можете да помогнете да достигне до повече хора, като гласувате тук.


Тагове:   IP,   адрес,   интернет,   IPv4,   IPv6,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetlo - Айде, сега:)
07.02.2011 11:46
Чак пък пълно преоборудване.. Те тенекиите отдавна си поддържат АйПиВиСикс, ама няма глави да ги конфигурират. Ей сега ще има да правим кинти от консултации:)))
цитирай
2. thunderbg - Ако суича, който
07.02.2011 12:27
поддържа IPv6 и струва с 5 лв. повече от този, който не поддържа и трябва да се купят 500 примерно мислиш ли, че фирмата ги е дала тия 2500 лв. отгоре или типично по български са решили да купят евтиното "А, ако, като потрябва ще му мислим..."?
цитирай
3. svetlo - Така мисля
07.02.2011 15:39
Щото те не са го купили точни за това, ами например щото поддържа IGMP v.1 и 2 едновременно, а IPv.6 е протсо екстра, която не са си имислели да използват..
Това е моето наблюдение върху бургаските провайдери, де, предполагам в областните градове навсякъде е така, а пък в Стралджа, Червен Бряг и Севлиево може и да не е така.
цитирай
4. thunderbg - Точно за тях говоря
07.02.2011 18:17
По-големите и областните градове и съответно по-големите доставчици най-вероятно наистина няма да го имат този проблем поради причините, които описваш, но в по-малките драмата ще е пълна.
А и за по-големите градове не е съвсем сигурно. Имах разговор с техник на Виваком, който упорито ми повтаряше, че са най-добрите и техният интернет е най-... и когато го попитах "Добре де, а като сте най защо не пуснете защо не пуснете малко по-високи скорости на най-скъпата си тарифа от това жалко и мизерно 1.5 mb/sec?" той ми отговори, че не разполагат с ресурса да си подменят кабелите, за да могат да осигурят по-високи скорости...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 568991
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!