Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 09:08 - Dormiunt aliquando leges, numquam moriuntur
Автор: thunderbg Категория: Политика   
Прочетен: 13505 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 27.12.2009 09:10


В превод тази сентенция означава "Законите понякога спят, но никога не умират". Дойде време и аз да споделя мнението си за ЗЕС и своеволията на Бройко. Ще ми се преди да изложа собственото си мнение да обобщя основната информация, но тя е прекалено много. Затова ще опитам обобщавайки тази основна информация да вмъкна моето мнение в нея.
Всъщност преди да обобщя каквото и да е трябва да отбележа, че не съм стоял досега със скръстени ръце - опитах се да се включа в инициативата "Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролно подслушване!" Опитах, защото не успях да се обадя на нито един от тримата депутати, чиито телефони намерих. И тримата бяха депутати на ГЕРБ, и на тримата след второ позвъняване автоматично ми се пренасочваше обаждането към друг несъществуващ номер.
Аз обаче съм тъп и упорит и не се отказах. С доста търсене и разпитване успях да намеря 4 скайпа на други депутати от ГЕРБ и се заех да агитирам за инициативата. Резултата е, че един от тях въобще не ми отговори, вторият изрази подкрепа, но когато го помолих да направи нещо реално освен думи - той категорично отказа. Последните двама ми отговориха макар и с различни думи по еднакъв начин - Бойко така ни каза.
Преди време чух Йордан Матеев (главен редактор на нереализиралото се списание "Идеалист") да разсъждава за политическата обстановка в България и българите като цяло. Понеже смятам, че мисълта му е пряко свързана с това, което аз ще пиша ще се опитам да я предам максимално точно:
"Сигурно сте чували, че българите сме големи индивидуалисти, което обикновенно се казва, защото ние не можем да работим в екип много добре, много от нас и казваме, че това е индивидуализъм. Значи, това не е индивидуализъм. Индивидуализъм е, когато човек взима определени решения или действа по определен начин, но си поема отговорността. В България това не се случва. Нашият битов индивидуализъм се изразява в това, че ползите от това, което правим искаме за себе си, а когато загубим искаме загубата да прехвърлим на цялото общество. Пример веднага мога да ви дам със селските стопани, които когато е лоша реколта се оплакват затова, искат от останалите хора да им плащат чрез данъците си субсидии, а когато е много добра реколта искат да се субсидират цените, защото цените са паднали. Когато има много голямо предлагане на зърно, цената на зърното пада и пак искат пари, но когато печелят си прибират ползите, а когато губят искат всички да ги споделим тези загуби, които се трупат. В такива общества възниква нуждата от твърда ръка. Трябва някой да ни командва. Ние се опитахме. Първо искахме да е командир, който почти тоталитарно да налага власт, след това избрахме цар, сега сме на път да изберем генерал. Всичко това е нуждата от твърда ръка."
Сега вече сме избрали генерала. И ето докъде ни докара тази нужда. Личното ми мнение е, че Бройко има някакъв личен проблем с интернет и интернет пространството. Квинтилиан е казал: "Dumnat quod non intelligunt - Осъждат това, което не разбират" и това важи с пълна сила тук. Спомням си още първата акция на НСБОП, първите арести, която беше ръководена точно от Бройко. Последваха още удари срещу торенти и квартални лан доставчици на най-различно ниво и най-различни места. И макар да не бяха ръководени пряко от Бройко, който вече ни беше станал кмет, но все още не се беше кандидатирал официално за премиер, си мисля, че това е негово дело. Помня, че се беше опитал да създаде проблем за митинга образуван от Замунда и в крайна сметка успя до известна степен, защото в крайна сметка митинга не се проведе както беше първоначално планирано на площад "Александър Невски", а в Южния парк. От фактите, които изложих до тук според мен следва, че това ще е нов удар срещу торентите. Искам преди да продължа с напомнянето на фактите да посоча нещо, което беше актуално при протестите на Замунда и сега отново става актуално. Инициативният комитет на Замунда беше застанал зад убеждението "Няма да позволим България, отново да се превърне в "милиционерска" държава налагаща цензура под каквато и да е форма!", но това се случи с избирането на един милиционер за премиер. Също така в тази страница са посочени някои от основните човешки права и свободи, както и някои от основните права и свободи на българският гражданин, които този закон пряко нарушава, както и да го видоизменят.
Става дума за презумпцията, че всички сме потенциални престъпници, но това може да донесе много неприятности на отделен човек, дори без да е нарушил закона. Данни отдавна събират интернет доставчиците, мобилните оператори, кабелните оператори и естествено любимата БТК. Проблемът тук е в това, че държавата ни е малка, а тази информация е много. И конкретно проблемът се състои в съхраняването и боравенето с тази информация. Една част (подозирам много малка част) наистина ще се използва за залавяне на престъпници (подозирам, че част от престъпниците ще бъдат 18-20 годишни свалили пиратски филм, но да не се отклонявам), друга част от нея ще бъде за актуалните политически противници на властимащите в конкретния момент и те ще бъдат следени и понеже вече близо 30 години живея тук и знам как ни функционира държавата ще има една трета (най-вероятно последна) група на следени, които ще са хората с пари.
На фона на станалите напоследък отвличания и обири, даването и обработването на такава информация от нашите нископлатени и корумпирани държавни служители според мен ще предизвика много сериозен бум на тези актуални в момента престъпления, защото информацията винаги е подлежала на търговия и винаги е била скъпа стока.
Честно казано мога да продължа да пиша по тази тема с часове, но няма смисъл. За съжаление ние обикновените граждани власт нямаме. Никога и никъде народът не е имал власт. Но това е една съвсем друга тема, която няма да започвам сега.

ПП: Не мога да добавя всички тагове, които искам.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Отличен постинг и нелогично заключение.
27.12.2009 09:24
В деня на имането на властта - народът я подари на ген. д-р Б. Борисов.
цитирай
2. thunderbg - ?
27.12.2009 09:33
Какво точно намираш за нелогично?
От праисторически времена, откакто има върховна власт в лицето на племенен вожд, жрец и т.н. до днешни дни, когато си имаме президент, министри, премиер, депутати, кметове и всякакви други "вождове" - племето (народа) не е имало право на глас. Повече от 100 години вече, откакто сме се освободили от турско робство ние имаме народно събрание и то решава нашата съдба. Ние думата я нямаме. Някой може би ще спомене, че когато свалихме Жан Виденов от власт, ние народа сме имали тази власт, но не е така - бяхме марионетки в ръцете сините политици чрез техните жреци (по-висши марионетки) Ку-ку. Имената няма да ги споменавам - тях всички ги знаем.
цитирай
3. thunderbg - Да уточна, че съм пропуснал...
27.12.2009 09:47
Всичко това, което съм написал в предния коментар съм го събрал в думите "Бойко така ни каза", които получих за отговор...
цитирай
4. panazea - Zdravei,
27.12.2009 10:11
Postavqsh interesni vyprosi.
Sami trqbva da si napravime protest srestu zacona.
Az ne vqrvam,mejdu vpro4em,na vsi4ki pishesti.
Na teb vqrvam.
Ima i druga poroda , sega nqma da q spomenavam.
Az imam prosto predlojenie.
Nqkoi , dobre pishest , da napishe protest srestu podslushvaneto.
Ostanalite,koito sme syglasni s nego ,da publikuvame postinga v edin den vsi4ki zaedno.
Ste se u4udush ,kolko sme mnogo.
Samo sme predpazlivi,za da ne ni upotrebqvat hora s ne4isti misli,kakto ti spomena za kuklovodite.
Samo kogato se izgradi doverie , moje da se napravi nesto.
4estita Koleda!
цитирай
5. thunderbg - Здравей, panazea
27.12.2009 10:26
За съжаление не мисля, че един виртуален пост в един единствен сайт би донесъл резултат. На организираните протести преди 2 години от Замунда, аз бях един от дейните участници. Страничката, която съм линкнал е правена от мен и един приятел, но това не е единствената такава страница с такова съдържание. Имаше стотици, да не кажа хиледи такива страници и те ни спечелиха само година и половина отсрочка преди сегашния удар. Понеже предните два пъти не успяха да защитат ефективно сергиите на площад Славейков и сайтове като data.bg, които реално са най-големите пирати в България, сега опитват първо да го направят законно. Не съм съвсем сигурен, но мисля, че много скоро ще последва новата акция на Явор Колев, който все по-често започна отново да се появява из медиите. Само не съм сигурен срещу кого ще е.
Трябва протест, бунт, гражданско неподчинение, но не виртуално, а реално. И не трябва да даваме властта на следващите на опашката след Костов, Цар, Доган, Борисов, защото те са еднакви, а на случаен човек, със средностатическо човешко мислене, който още не е заразен от алчността и корупцията на нашите политици.
Честита Коледа и на теб. И ако не си пишем повече скоро - искам да ти пожелая и една много щастлива Нова година.
цитирай
6. panazea - I zasto nqma da si pishem?
27.12.2009 10:37
Pozdrav za teb!
цитирай
7. thunderbg - Ако така се случи
27.12.2009 10:44
Не съм казал, че няма, но всичко се случва :)
цитирай
8. boristodorov56 - 2. thunderbg - ?
27.12.2009 11:34
Народа - той дава властта.

Дори когато, а може точно когато, не протестира реално...
цитирай
9. thunderbg - 8.
27.12.2009 11:52
Васил Левски го е казал: "Нам не ни трябва цар, ….а чиста и свята република…."
Тази власт, за която ти говориш вече сме я дали. Дали сме я на Учредителното събрание със започнал мандат на 10.02.1879 г. и от там нататък до ден днешен нас ни управляват едни 200 души. Сменят се периодично, но те ни управляват и народа не може да направи нищо. Не случайно когато има избори за парламент се говори за изборен туризъм, купени гласове и подобни неща. Ето това реално е властта на народа, която той е предал и продал. За едни жълти стотинки каквито са 50-те лева, които примерно се предлагат за глас. На моменти изглежда, сякаш народа контролира нещата, но това е провокация предизвикана от следващите на опашката на управляващите, които искат да предредат някоя партия и да вземат по-скоро властта.
И не е само това. Всеки път, когато медиите ни съобщават една голяма новина, тя е прикритие на нещо друго, странично и по-малко и единствената й цел е да отклони вниманието на будните граждани към това по-незначително събитие и да прикрие истински значимото. Последните по-пресни примери са турските новини (прокарани от хора на Доган), операция Наглите и съответно Наглите 2 и още много, които няма да ги назовавам, защото всеки интересуващ се от обществения живот в държавата ги знае... По-важното е да се замислим, когато имаме налице една такава "медийна сензация", какво всъщност ни съобщават като малка новина за 2 минути в края на новинарската емисия и не му обръщаме внимание докато не се превърне в един огромен проблем (ако все пак успеем да разберем за него)...
цитирай
10. thunderbg - Всичко това е част от политиката на САЩ и западна Европа
27.12.2009 12:42
Става дума за цветните революции извършени в източна Европа и северозападна Азия, които продължават да се извършват в бившите соц. страни, които са все още под "руско влияние и управление". Обществена тайна е, че това се случва с пари на САЩ и различни американски фондации. Ние вече сме минали през това и ето докъде ни докара демокрацията. Не знам как е било по комунистическо време (времето на Тодор Живков), но не съм чул тогава да са ни обяснявали, че живеем в демокрация, свобода и имаме права и в същото време да се случва нещо такова. Не отричам действията, които са извършвали ДС и другите подобни служби и се извършват и до ден днешен. Просто тогава не са ни залъгвали, че го правят заради нашата свобода, сигурност и право на глас и избор...
Бих искал да препоръчам гледането на френският документален филм Revolution.com, от където съм черпил информацията за първата част от този коментар.
цитирай
11. boristodorov56 - 9. thunderbg
27.12.2009 17:30
Прав си - споделям и аз тези мисли, но всичко е в ръцете на хората.
Сам го казваш.
цитирай
12. thunderbg - 11.
27.12.2009 17:36
В ръцете на хората, но само колкото да се смени властта с други такива лекета маскирани с американски долари като по-красиви и добри лекета
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 570640
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!