Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 15:48 - Софтуер с отворен код = пиратство
Автор: thunderbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1826 Коментари: 0 Гласове:
2



Опитвам се да огранича писането. По-малко, но по-стойностни и интересни неща. Това е причината за това умълчаване в последните дни. Днес обаче ще наруша мълчанието с една доста шокираща за мен новина - IIPA е предложила страните изискващи или препоръчващи софтуер с отворен код да бъдат включени в прочутия доклад 301. Предлагам ви да хвърлите едно око на материала от linux-bg.org. На оригиналният линк ще намерите и цитати касаещи различните държави.

Ползващите отворен код са като пиратите

„Страни изискващи или даже препоръчващи софтуер с отворен код следва да се включат в списъка на специалния доклад 301“ е препоръката, която лобиращата организация International Intellectual Property Alliance (IIPA) е изготвила и предложила на Търговския представител на САЩ. Част от причините за включване на Бразилия, Индия, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам в този списък, използван за натиск върху държавите да приемат по-строги закони за авторски права, е, че тези страни са приели закони за преференциално ползване на свободен софтуер и софтуер с отворен код в държавната администрация или обществен сектор като образованието. Организацията IIPA е съставена от 7 търговски сдружения, между които BSA, MPAA, RIAA, а целите според сайта ѝ са да подобрява международната защита и прилагане на авторските права, както и отварянето на чуждестранните пазари, които са затворени от пиратство и пазарни бариери. Случаят с Индонезия е най-фрапиращият. В нея Министерството на административните реформи е пратило циркулярно писмо до държавните организации окуражаващо и насърчаващо използването на софтуер с отворен код и това според IIPA е създава пазарни бариери.
За повечето от страните в света ползването на свободен софтуер и софтуер с отворен код е единственият начин да влязат в цифровия век, без да ползват нелицензиран софтуер. Такова зачитане на авторското право явно не е в интерес на големите производители на софтуер, които явно приравняват неползването на техния софтуер към незачитане на стойността на интелектуалните творения.

Източниците са:
Линукс за българи
Guardian online
Блог на Андре Гуадамо



Тагове:   open,   софтуер,   лиценз,   Отворен,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 569033
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!