Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 21:08 - Накратко, 10.02.09
Автор: thunderbg Категория: Други   
Прочетен: 2014 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес 4 новини привлякоха вниманието ми. "Германец ограби увеселителен парк с чаша кафе", "Обмислят обучение по информационни технологии от 1 до 4 клас", "Развитието на интернет през 2009" и "Принтер, който не изисква хартия и мастило".

На първата новина нямам какво да й коментирам. Тя просто ми се стори интересна и затова я споделям. Ще има какво да коментирам, когато прочета, че така са ограбили Федералният резерв на САЩ. Ще им трябват доста повече чаши обаче.

Втората новина я прочетох внимателно. Самия аз намирам такова обучение за необходимост и точно това предизвика интереса ми. Това, което ме накара да пиша за нея тук е друго - името на инициативата. По-точно българският му превод "Мисли преди да ка4и6".
Не искам да звуча грубо, но Орлин Кузов навремето ми правеше впечатление на интелигентен човек. И съм сигурен, че не по-зле от мен отчита наличието на проблема за грамотността на все още учащите се. Защото много често се случва ученици и даже студенти (между студентите по журналистика на майка ми се е случвало) да пишат на SMS-ца. С "4" вместо "ч" и "6" вместо "ш" и това определено е проблем на грамотност на дадения индивид. Просто не намирам за редно, за да защитим децата да ги направим още по-неграмотни.
Все пак интернет е глобална мрежа. Най-малкото след като това е международен проект и свързан с тази глобална мрежа е редно да се използват други символи. Не типично българските "символи" 4 и 6, като заместители на две от буквите ни.

На третата и четвъртата новина аз съм им автор. Понеже е напълно възможно да не оцелеят през редакторското сито на сайта просто ще ги изкопирам тук.
Интересна статистика за развитието на интернет през изминалата 2009 година предоставя сайта pingdom.com. Информацията е категоризирана в няколко категории и макар да не е пълна за всички категории дава доста добри представи за глобалността на глобалната мрежа.
Потребители:
1.73 милиарда потребителя в края на септември 2009;
18% увеличение спрямо предната година;
738.257 милиона в Азия;
418.03 милиона в Европа;
252.908 милиона в Северна Америка;
67.372 милиона в Африка;
Браузъри:
62.7% - Internet explorer;
24.6% - Mozilla Firefox;
4.6% - Google Chrome;
4.5% - Safari;
2.4% - Opera;
1.2% - друг браузър;
Видео:
1 милиард видео файла се обработват ежедневно в YouTube;
Снимки:
2,5 милиарда снимки се качват месечно във Facebook;
Електронна поща:
90 трилиона изпратени писма;
247 милиарда писма са се изпращали средно на ден;
1.4 милиарда души по света ползват електронна поща;
100 милиона са новите потребители на услугата през изминалата година;
81% от тези 90 трилиона писма са спам (нежелани съобщения);
24% повече е спама спрямо предната година;
Сайтове:
234 милиона сайта е имало в интернет на 31 декември;
47 милиона сайта са били пуснати през годината;
Домейни:
81.8 милиона сайта са били с домейн .com;
12.3 милиона са били с домейн .net;
7.8 милиона са били с домейн .org;

Японската компания Sanwa Newtec създаде нов принтер, който не се нуждае от хартия и мастило. Безмастилни принтери има отдавна, но този не се нуждае и от тонер, барабани и т.н. Освен всичко останало този принтер позволява "презаписването" на документи. Това се случва благодарение на специалната "хартия" от пластмаса, която ползва принтера.
Печатащата глава нагрява пластмасовия лист до определена температура в определени точки, което предизвиква промяна на "хартията" във формата на необходимите знаци, а когато документа стане ненужен отново чрез нагряване връща й връща предишния вид.
Модела на принтера е PrePeat RP-3100 II, a цената е $5500. 1000 листа от пластмасовата "хартия" струват $3360, но всеки от тях може да бъде използван над 1000 пъти, уверяват от компанията производител.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thunderbg
Категория: Забавление
Прочетен: 566049
Постинги: 262
Коментари: 291
Гласове: 1084
Спечели и ти от своя блог!